Oud verdriet vraagt om een zachte bedding

Voor alles is er een eerste keer. Zo mocht ik het onlangs meemaken dat een cliënte geen bloemen maar een doos zakdoekjes meebracht naar mijn praktijk. Bij ons eerste gesprek had ze namelijk een volledige doos verdriet achtergelaten. “Om het goed te maken,” zei ze verontschuldigend. De oude was leeg. Dat kwam wel goed uit. Overigens, let er maar eens op hoe vaak Vlamingen ‘sorry’ zeggen. 

“Kijk, een nieuwe doos ultra soft.” Waarom ultra soft? Oud verdriet vraagt om een zachte bedding. Dat had ze goed begrepen. 

Een mens verzamelt wel wat in dit leven, verzamelwoede, verzamelverdriet, alsof we er nog grootse plannen mee hebben. Hamsteren is niet gezond maar het past wonderwel in de westerse schuld- en schaamtecultuur – hoe meer schaamte, hoe meer verdriet? Je kak inhouden, het komt meestal niet goed. ‘What you resist persists’ wist Carl Jung al. 

E-motie is energie in beweging of net niet. Er is flow of net niet. Emoties verdragen het niet om onderdrukt te worden. Ze zijn zoals teugels, je moet ze vieren, om innerlijk in balans te blijven (homeostase). 

In The Expression of the Emotions in Man and Animals (1897) schrijft Charles Darwin dat emoties tot doel hebben om fysieke beweging teweeg te brengen en een staat van fysiek evenwicht te hervinden: “de vrijgekomen zenuwkracht produceert in ons de staat die we voelen noemen, een staat die zich moet bevrijden in intense sensaties, actief denken, hevige bewegingen of verhoogde activiteit van de klieren.” (vrij vertaald)

Emoties hebben met andere woorden een functie. Ze jarenlang onderdrukken of niet uiten (expressie) is nefast voor het menselijk organisme. Zo wees de wetenschap intussen op de correlatie tussen lage rugpijn en onderdrukte woede, en woede is slechts de verpakking van een doos oud verdriet. 

Oud verdriet loslaten is jezelf bevrijden en dikwijls ook chronische pijn verwijderen. Via traanvocht wordt trouwens het stresshormoon cortisol afgescheiden.

Het is dus nooit te laat om een potje te leren janken. Het lucht op. Het kan een begin zijn van meer flow en meer verbinding. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s