Goed en gezond ondernemen

trail 5162956 1280 Praktijk voor coaching en hypnotherapie Goed en gezond ondernemen
Het is niet altijd duidelijk waar het ondernemerspad je naartoe leidt. Dicht bij jezelf blijven zal zeker helpen om de richting te bepalen. (Foto © Pixabay)
  • Om goed en gezond te ondernemen heb je in de eerste plaats jezelf nodig als mens. Het impliceert dat je jezelf zo goed mogelijk kent, of liever wilt leren kennen, dat je met andere woorden meer zelfinzicht wilt verwerven. 
  • Zelfinzicht is zelfkennis en zelfkennis is mensenkennis. Om te ondernemen heb je mensenkennis nodig. Er is geen mensenkennis zonder zelfkennis. De gemiddelde zelfkennis bedraagt amper tien procent; onderzoek wijst dat uit. We zien enkel het topje van de ijsberg die we zelf zijn. 
  • Om goed en gezond te ondernemen zijn rust, veiligheid en vertrouwen van het allergrootste belang. Rust omdat je alleen in rust helemaal jezelf kunt zijn. Onrust en stress daarentegen leiden je aandacht af en dat mondt op de duur uit in zelfvervreemding. Je veilig voelen in je eigen lichaam is primordiaal en vertrouwen hebben heeft alles te maken met zelfvertrouwen.
  • De vervreemding tegengaan is net de grote uitdaging van deze tijd. We dreigen vervreemd te geraken van de natuur, van de ander, van onszelf en bijgevolg ook van ons werk. 
  • Je zelfkennis zal geregeld getriggerd worden in je relatie. Mogelijke spanningen op het thuisfront vinden hun neerslag in je professionele bezigheden. Je wordt dan als het ware gedwongen om in de spiegel naar jezelf te kijken. 
  • Sommige ondernemers spenderen duizenden euro’s aan zakelijke coaching maar als je jezelf onvoldoende kent, is dat weggegooid geld. Slechts een klein deel van het brein wordt aangesproken in deze vorm van coaching. Het resultaat is dikwijls een druppel op een hete plaat. 
  • Over het algemeen roepen we pas hulp in als het kalf (al bijna) verdronken is. Het is de menselijke natuur. Er is ons niet geleerd om preventief tewerk te gaan. Jezelf beter kennen is de beste preventie die er is. De illusie bestaat erin dat we onszelf denken te kennen. 
  • Alles is energie, zei Einstein. Alles, ook de mens. We geven veel energie weg en we tanken liefst regelmatig energie bij. Dat doe je best weloverwogen. Het gaat allemaal niet vanzelf, tenzij je daarin geoefend bent. Het is een illusie te denken dat je energie oplaadt door jezelf te verliezen in social talk of social media. Het zijn de moderne energievreters. 
  • Zelfkennis vraagt enige moed. Een uitgangspunt dat je ver kan brengen, is dit: we zijn honderd procent ons vader en ons moeder. Natuurlijk horen we dat niet graag. We willen het liever niet geweten hebben en toch is dit de manier om je eigen blinde vlek te leren zien. Wie zijn blinde vlek ziet ziet ook zichzelf. Het is de weg naar meer zelfinzicht. 
  • De impact van de kinderjaren is niet te onderschatten. Patronen die toen gevormd werden, zullen zich blijven herhalen in je leven, ook in het ondernemen. Bijvoorbeeld, moest je als kind al bemiddelen dan zul je als volwassene eveneens die bemiddelingsrol willen innemen. Dat kost je bakken energie. 
clover 3424581 1280 Praktijk voor coaching en hypnotherapie Goed en gezond ondernemen
Foto © Pixabay
  • Jezelf beter leren kennen kan gepaard gaan met een wat lastige tijd voor jezelf. Je gaat bepaalde dingen in vraag stellen en dat is best wel confronterend. 
  • Perfectionisme is daarbij een veelvoorkomend patroon. Het gaat over de liefde moeten verdienen door te pleasen, bewijzen dat je wel degelijk goed genoeg bent door altijd en overal je stinkende best te doen, angsten bedwingen door alles onder controle te houden, geen rust kennen door de aanhoudende stress, en aldus tal van fysieke klachten ontwikkelen. 
  • Het gebeurt allemaal onbewust. Wie zich bewust wordt van zijn onbewuste wordt een vrijer mens.
  • Uit de kindertijd nemen we naast de vele mooie herinneringen ook een zeker schaamtegevoel mee, al gebeurt dat laatste onbewust. Al even onbewust zullen we met onze wilskracht dat schaamtegevoel proberen te beheersen door perfectionistisch gedrag te stellen, met alle gevolgen van dien. 
  • In welke mate reflecteert je onderneming of datgene wat je doet voor de kost je mensvisie en wie je zelf bent als mens? 
  • Is je onderneming of je werk een energiegever of een energievreter? Waar verlies je energie en wat brengt energie op? Zijn die twee in balans? Onevenwicht zorgt op termijn voor een lege batterij. 
  • Om gezond te blijven ondernemen is het zaak om de keuze te durven maken tussen welvaart en welzijn of althans naar een gezond evenwicht te zoeken. 
  • Perfectie bestaat niet. Wat wel bestaat is de perfecte illusie. Perfectie is zo’n illusie. Toch blijven we alles in het werk zetten om in alles de perfectie af te leveren. We blijven ook beweren dat we slechts rust vinden als alles perfect is. Het is een Catch-22. 
  • Iets wat vele zaken saboteert of lamlegt is narcisme. De cijfers over deze problematiek lopen sterk uiteen. Laten we heel voorzichtige en wellicht realistische inschatting aannemen van vijf procent. Dit betekent 1 op 20 mensen en/of klanten. Het blijft hoe dan ook straf. Iets om rekening mee te houden in het dagelijkse reilen en zeilen. 
  • Volg de zes pijlers van Positieve Gezondheid (Machteld Huber):
  1. Lichaamsfuncties – Ik voel me gezond en fit
  2. Mentaal welbevinden – Ik voel me vrolijk
  3. Zingeving – Ik heb vertrouwen in mijn eigen toekomst
  4. Kwaliteit van leven – Ik geniet van mijn leven
  5. Meedoen – Ik heb goed contact met andere mensen
  6. Dagelijks leven – Ik kan goed voor mezelf zorgen 
clover 3418468 1280 Praktijk voor coaching en hypnotherapie Goed en gezond ondernemen
Je fysieke en geestelijke gezondheid is je klavertje vier. (Foto © Pixabay)

“Je kunt het besef ontwikkelen dat er twee ‘zelven’ zijn: je ego-zelf en je echte zelf. Het beoefenen van spiritualiteit kan je helpen om uit de greep van het ego-zelf los te komen en in contact te komen met je ware zelf.” – Mjon van Oers

IMG 2138 Praktijk voor coaching en hypnotherapie Goed en gezond ondernemen
Fragment uit Voorbij het narcisme (Mjon van Oers, 2021)

Delen:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Complottheorie

Zoals ik al dacht, complottheorieën hebben niet zozeer te maken met complotten of met

Lees Meer →

Boek hier je afspraak

Loading...

Get your first free online consultation

Bibendum neque egestas congue quisque egestas diam. Laoreet id donec ultrices tincidunt arcu non sodales neque