Trauma: als ik zomaar een suggestie mag doen …

clouds 3400090 1920 Praktijk voor coaching en hypnotherapie Trauma: als ik zomaar een suggestie mag doen ...
Het wolkendek (trauma) verhindert dat de zon (leven) al haar licht en warmte vrijgeeft (Foto © Pixabay)

Zijn er gebeurtenissen in je leven die je als traumatisch hebt ervaren? Het gaat om niet eens zo uitzonderlijke ervaringen zoals een accident, een scheiding, een afgebroken relatie, een verlies. Je hoeft wellicht niet te lang te zoeken om er een of zelfs meerdere te vinden. 

Gedumpt worden door een partner is eveneens traumatisch. De energie die je voordien in de relatie hebt geïnvesteerd, lijk je kwijt te zijn. Je voelt je misschien misbruikt, leeg gegeven of leeg gezogen. De energie is verloren maar dat hoeft niet voor altijd zo te zijn. Je kunt de energie, jouw energie, alsnog terughalen, je terug toe-eigenen. Het kan via zogenoemde integratietherapie. 

Energie

Wat gebeurt er eigenlijk bij een traumatische ervaring? Een mens bestaat uit energie. Een mens is energie, zoals Einstein al zei. Na een traumatische ervaring komt er energie vast te zitten. Dat blijkt uit alle onderzoek. De energie stolt als het ware, verandert in een bevroren toestand, zoals dat ook gebeurt met water – wat ook energie is. Het gebeurt zonder dat je er erg in hebt. Het gebeurt gewoon. Het is zo evolutionair bepaald. In de dierenwereld doet het verschijnsel zich ook voor, zij het enigszins anders dan bij de mens. 

https://youtu.be/s-jz0e7C5BM

De impala wordt achtervolgd, gevat en gedood, althans zo lijkt het. Schijn bedriegt. Zodra de aanvaller eventjes is afgeleid, veert de impala recht en zet het op een lopen. De impala is slechts schijndood. Deze schijndood is het moment van bevroren zijn. De energie stolt. Anders dan bij de mens is de impala wel in staat om de bevroren energie onmiddellijk vrij te maken, door te vluchten. Dr. Peter Levine spreekt hier over survival energy die alsnog vrijkomt. Dit is bijzonder krachtig, explosief zelfs. De vaste energie wordt automatisch omgezet in kinetische energie. Het trauma is weg. Zo gaat het in de dierenwereld. 

Bij een mens gebeurt net hetzelfde, of toch niet helemaal. Zolang de traumatische ervaring niet is verwerkt, blijft de energie in bevroren toestand achter. De energie zit gevangen in het zenuwstelsel en zal de weg van de minste weerstand zoeken. Let maar eens op mensen die zomaar zitten te bibberen … Altijd koude handen hebben is dikwijls ook een indicatie. Of onverklaarbare spijsverteringsproblemen. 

Informatie

Op energieniveau kunnen we de vraag stellen: wat zit er dan in deze energie? Het blijkt te gaan om informatie, informatie in verband met het trauma. Bijvoorbeeld: na een accident, het is gevaarlijk om met de auto in de regen te rijden. Deze informatie zit dus opgeslagen, en zolang deze informatie opgeslagen of gevangen zit, zal ze een zekere invloed uitoefenen op je verdere leven. Je vermijdt bijvoorbeeld om nog in de regen te rijden. Zeker de motorrijders kunnen ervan meespreken. Toch een interessante kwestie, niet? Het is immers jouw leven, niet dat van een ander. En motorrijden is zo plezant. 

Ik zwijg hier even over ernstige traumatische ervaringen, maar het principe is wel hetzelfde. De impact kan bijzonder groot zijn, levens-bepalend zelfs. Denk bijvoorbeeld aan een geboortetrauma of het onbewust blijven rondlopen met gedachten zoals ‘ik voel me niet gewenst’, ‘ik voel me onveilig en ondanks alles wat ik doe om me veilig te voelen, voel ik me toch onveilig’, et cetera. Deze gedachten zijn bijzonder hardnekkig omdat een mens ze onbewust zelf zit te voeden. Het ego geeft je immers voortdurend gelijk. 

Wat zou er gebeuren, denk je, wanneer deze ‘gestolde’ energie zou vrijkomen? Vrijgekomen energie kan je vervolgens inzetten om te leven, om het leven te leiden dat je wilt leiden. Dat is inderdaad wat er gebeurt wanneer een traumatische ervaring kan worden verwerkt. Er komt levensenergie vrij. 

Coping 

Het zou ons hier te ver leiden maar het menselijk organisme is er zo op voorzien om zelf te proberen met een trauma om te gaan. Coping dus. Dit leidt ertoe dat onbewuste gedragspatronen ontstaan, zoals perfectionisme er een is, en een heel populaire trouwens, omdat het rechtstreeks refereert aan het eigen gedeukte en getraumatiseerde zelfbeeld. Ook bij een burn-out is er onderliggend trauma aanwezig. Beide, perfectionisme en burn-out, zijn bovendien aan elkaar gelieerd, en nu weet je waarom. Het ene is niet de oorzaak van het andere. Ze hebben dezelfde oorzaak. De verslavingsproblematiek is zeker een apart thema maar is eveneens trauma-gerelateerd. 

Laat me gerust iets weten wanneer je toe bent aan wat opkuis in je energiehuishouding. Begin met de vraag: welke gebeurtenis(sen) in mijn leven heb ik als traumatisch ervaren?  

Elke gebeurtenis die je als traumatisch hebt ervaren, ontneemt je een deel van de energie die je kunt inzetten om voluit te leven

Delen:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Langdurig ziek

“Voor het eerst telt ons land ruim 500.000 langdurig zieken. Dat blijkt uit cijfers

Lees Meer →

Boek hier je afspraak

Loading...

Get your first free online consultation

Bibendum neque egestas congue quisque egestas diam. Laoreet id donec ultrices tincidunt arcu non sodales neque