Zet ‘m af!

fashion g16be39941 1920 min Praktijk voor coaching en hypnotherapie Zet 'm af!

Doordenkertje. 

Stel nu maar eens dat je helemaal op het eind, zo net voor sluitingsuur, tot het inzicht komt dat je heel je leven door een bepaalde bril hebt gekeken! Stel, het is nog niet zo ver, gelukkig maar. 

Door een bril zie je veel niet of je ziet niet veel zonder bril. Het is maar hoe je het bekijkt. Ziet de wereld er anders uit zonder bril of heb je die bril nodig om iet of wat objectief naar de wereld te kijken? 

Het zijn maar vragen. 

Stel dat je heel je leven door een medische bril hebt gekeken. De ware oorzaak van wat je ziet, heb je daardoor zelden kunnen ontwaren. Dat blinkend metaal heeft het niet kunnen goedmaken. 

Stel dat je heel je leven door een justitiële bril hebt gekeken. Je hebt daardoor geweldig achter de feiten moeten aanhollen en machteloos moeten toekijken. 

Stel dat je heel je leven door een politieke bril hebt gekeken. Je hebt daardoor slechts de contouren van de eigen navel gezien. Je hebt van verkiezing naar verkiezing toegeleefd. 

Stel dat je heel je leven door een rationele bril hebt gekeken. De mens heb je daardoor slechts gedeeltelijk kunnen zien. Complexiteit laat zich namelijk niet vangen door een bril. Over de sterkte van de glazen zullen we maar niet te veel uitweiden. Hoe sterker hoe vertekender het beeld en het blijft de vlotste weg naar de bijziendheid. Over het verwaande bewustzijn zal ik ook het zwijgen doen. Een rationele bril is nog geen (zelf)reflecterende bril, verre van. Het maakt dat ook toplui, die er met de ratio zijn geraakt, zich vanbinnen een wrak kunnen voelen. 

Stel dat je heel je leven hebt weggekeken van de dingen die er echt toe doen. Het leven is je daardoor talrijke keren op de hielen komen te zitten. Misschien noem je dat dan het noodlot. 

Het zijn maar bedenkingen. Terwijl ik zie dat sommige hardliners de bril op het voorhoofd plaatsen in een zichtbare poging om anders naar de wereld te kijken, blijft de wereld gewoon verder doordraaien. 

Het valt te proberen, de bril afzetten en zien wat er gebeurt. 

Het zijn maar gedachten. Na sluitingsuur is er niets meer. Geen gedachten. Geen leven. Niets. Hoewel, daar ben ik nog niet zo zeker van. 

Delen:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Boek hier je afspraak

Loading...

Get your first free online consultation

Bibendum neque egestas congue quisque egestas diam. Laoreet id donec ultrices tincidunt arcu non sodales neque