Bewust en onbewust, je hebt ze allebei nodig

Niet het bewustzijn maar het onderbewuste is onze echte goudmijn.
We doen er echter weinig mee.
Via hypnotische inductie en trance komen al je onvermoede mogelijkheden naar boven, en je ontdekt wie je altijd al was.

placeholder Praktijk voor coaching en therapie Bewust en onbewust
Foto © Pixabay

Wat we over het algemeen niet beseffen, is dat veruit het grootste deel van ons doen en laten onbewust bepaald is. Het gaat dan over vele gedragspatronen, waardeoordelen en mentale referentiekaders. Het betekent echter niet dat we gedetermineerd zijn, integendeel. Wat een mens onbewust stuurt is ooit aangeleerd, en wat aangeleerd is, kan op elk moment worden bijgestuurd. Het glas is halfvol of halfleeg. Wil je vooral de beperkingen of ben je bereid met een milde open aandacht uit te kijken naar het onbekende?

‘Wat we weten is een druppel, wat we niet weten een oceaan’

- Isaac Newton

Zoals Newton al zei: we weten eigenlijk heel weinig. Er is oneindig veel meer dat we niet weten, niet alleen over de wereld maar ook over onszelf. Onderzoek wijst uit dat we gemiddeld slechts tien procent bewuste zelfkennis hebben. Ons bewuste brein (neocortex) schat dit doorgaans veel hoger in – het kan alleen maar over zichzelf nadenken.

‘Zelfkennis is het begin van alle wijsheid’

- Socrates

We hebben allemaal een blinde vlek en weinig bewuste zelfkennis vergroot het risico op blindvaren. Openstaan voor zelfontwikkeling wil zeggen dat je je blinde vlek wilt leren kennen, waardoor ook het risico op mentale problemen kleiner wordt. Waar je tegenaan loopt is meestal niet het gevolg van wat je bewust weet maar heeft te maken met het feit dat je niet eens weet wat je weet. Je weet niet wat je onbewust allemaal weet en welke je mogelijkheden zijn.

‘De dingen die we wel weten maar niet weten dat we ze weten, bezorgen ons nog meer last’

- Milton Erickson
placeholder Praktijk voor coaching en therapie Bewust en onbewust
Anders gezegd, zolang je blinde vlek je blinde vlek blijft, luidt je overtuiging: ik ben zo, en daar is niets aan te doen.

Er is een wereld van verschil tussen het bewustzijn en het onderbewuste. Met onze bewuste geest capteren we slechts een klein gedeelte van alle informatie die via de zintuigen binnenkomt. De onbewuste geest daarentegen merkt alles op en verwerkt ook alles – de verhouding is ongeveer 1 op 200.000. Het gaat automatisch – we zijn er ons niet van bewust. Het verklaart waarom we meestal niet beseffen waar de onaangename gedachten (piekeren) of het onbewuste gedrag vandaan komen. Gedrag is bovendien heel moeilijk te veranderen.

‘De mens is het product van de evolutie en die gaat niet zo snel.
De meeste mensen veranderen meer van een halve liter jenever dan van honderdduizend jaar evolutie’

- Midas Dekkers, Knack 6 jan 2021

De kracht van het bewuste brein wordt fel overschat. Natuurlijk, we zijn ons alleen bewust van wat bewust is. We zijn ons niet bewust van het onbewuste, zo simpel is het. Het bewustzijn stelt maar heel weinig voor in vergelijking met het onderbewuste, uiteraard in weerwil van wat het zelf maar al te graag denkt.

“Als ons bewustzijn één meter vertegenwoordigt, beslaat ons onbewuste de afstand van Groningen naar Utrecht.
Als het om verwerkingscapaciteit gaat, is ons onbewuste een moderne computer,
en ons bewustzijn niet meer dan een lullig ouderwets telraam.
Het is maar goed dat ons bewustzijn niet de baas is in ons brein!”

- Prof. Ap Dijksterhuis, Het slimme onbewuste (2007)

Anné Linden, oprichtster van het New York Training Institute for NLP en leading lady van de Ericksoniaanse hypnose, schetst in Mindworks (1997) het verschil tussen bewust en onbewust aan de hand van een metafoor:

“We hebben een heel beperkte bewuste geest, gecombineerd met een onbeperkte onbewuste geest. De bewuste geest verwijst naar datgene waarvan we ons op een bepaald moment bewust zijn. De onbewuste geest bestaat uit al onze herinneringen, kennis, ervaringen en de verschillende manieren waarop we al deze informatie en ervaring hebben gecategoriseerd, gelabeld en betekenis gegeven. Dat alles is ons onderbewuste, breed en diep als de zee.

‘Onze bewuste geest vaart eroverheen als een kleine boot, een stipje vergeleken met de uitgestrektheid onder water. Maar we kunnen onze bewuste geest controleren; we kunnen de kleine hoeveelheid informatie die we op een bepaald moment hebben, gebruiken om het schip – zijnde onszelf – te sturen in de richting die we zelf willen.

“Juist omdat onze bewuste geest zo beperkt is, kunnen we bepalen welke kant hij wordt opgestuurd. De meeste mensen zijn zich er niet van bewust dat ze de keuze hebben. Ze realiseren zich niet dat hun bewustzijn beperkt en daarom toegankelijk is.”

- Prof. Ap Dijksterhuis, Het slimme onbewuste (2007)

Milton Erickson (1901-1980) staat bekend als de founding father van de hypnose tout court en tevens als de meest succesvolle therapeut van zijn tijd. Hij ligt aan de basis van het neurolinguïstisch programmeren (NLP), althans de niet-commerciële stroming ervan. Een veilige therapeutische context is en blijft essentieel.

placeholder Praktijk voor coaching en therapie Bewust en onbewust
Milton Erickson: “Het probleem van onze client is dat zij de verbinding met hun onbewuste geest kwijt zijn geraakt. Het is aan ons om deze verbinding weer te herstellen.”

Sociaal-psycholoog en expert op het vlak van het onderbewuste John Bargh maakt in Het verborgen brein (oorspronkelijke titel: Before You Know It, 2017) de vergelijking met het golfspel om duidelijk te maken hoe het innerlijke van de mens werkt. Hij heeft het over onbewuste stromingen:

“Als er een stevige zijwind staat, mikken ze (de golfspelers, lvds) niet rechtstreeks op de hole. Ze houden rekening met de zijwind.
Als je je leert aan te passen aan de onbewuste stromingen en zijwinden die op je inwerken, speel je het leven beter dan ik golf,
want ik kan er helemaal niets van.”

- John Bargh, Het verborgen brein (2017)

Hoe meer je rekening leert te houden met de stromingen in je onderbewuste, hoe anders het leven er zal uitzien: meer in balans, meer doen wat je zelf wil, meer je eigen leven leiden.

placeholder Praktijk voor coaching en therapie Bewust en onbewust
Ruim 95 procent van ons doen en laten, inclusief onze ‘bewuste’ beslissingen, wordt onbewust bepaald

Freud en na hem Jung gaven al aan dat slechts vijf procent van ons brein bewust functioneert, en ruim 95 procent onbewust. Intussen aanvaardt ook de moderne neurowetenschap dit gegeven. Uit recent hersenonderzoek blijkt zelfs dat elke beslissing die je bewust denkt te nemen, een halve seconde vroeger onbewust wordt genomen. Het bewuste brein is slechts de uitvoerder en zeker niet de kapitein op het schip. Het omgekeerde beweren is illusies verkopen.

Ga de goudmijn niet te ver zoeken.
Je vindt ze in jezelf.

Zorg voor je mentale gezondheid

Boek hier je afspraak

Loading...

Get your first free online consultation

Bibendum neque egestas congue quisque egestas diam. Laoreet id donec ultrices tincidunt arcu non sodales neque