Therapeutische coaching

Therapeutische coaching vertrekt bij drie centrale vragen:

Niets is definitief in dit leven. Definitief grenst aan perfect en van perfectie weten we intussen dat het niet bestaat. 

Zelfs het verleden is niet definitief. Hersenonderzoek wijst uit dat het verleden verandert afhankelijk van het moment waarop we ernaar kijken. Dit mag echter geen reden zijn om er niet naar te kijken. Waarom niet? 

Zolang we er niet naar kijken zal het verleden ons leven blijven bepalen. Dit werd reeds omstandig aangetoond. 

  • Heb je geen veiligheid gekend in het verleden dan is de kans groot dat je onveiligheid blijft aantrekken. Toxische relaties kweken als paddenstoelen. 
  • Heb je weinig of geen liefde gekend dan is de kans groot dat je geen echte (zelf)liefde kent of vindt. Zeg nu zelf, wie kan er zonder liefde in dit leven?! Ergo, het verleden zal je desnoods wel wijsmaken dat je geen liefde nodig hebt. Er komt vele schadelijke overtuigingen uit voort, zoals ‘leven is lijden’ of ‘het is mijn lot en ik heb het gedwee te dragen’. 
  • Heb je als kind geen grenzen gekend dan is de kans groot dat je moeite blijft hebben met neen zeggen. Misbruikers hebben daar een neus voor – vanuit hun eigen trauma maar dat maakt het niet minder erg. 

Kinderen die uit een zwaar narcistisch nest komen, kennen geen veiligheid, geen liefde, geen grenzen. Werk aan de winkel, maar denk eraan, niets is definitief.

Uit zelfbescherming voorziet het menselijk bewustzijn in copingmechanismen. Elke mens maakt er gebruik van, ook wanneer dat al lang niet meer nodig is. Daarom is het van essentieel belang om de coping in kaart te brengen, met de nodige omzichtigheid en nooit met een beschuldigende vinger. Er schuilt meestal een grote lading onder.

Perfectionisme – als onbewust gedragspatroon – is tegenwoordig het ‘populairste’ copingmechanisme.

Angst en liefde vormen samen de dialectiek van het leven. Liefde is de antipode van angst. In liefde schuilt een bovenmenselijke kracht. Met die kracht overwin je alle mogelijke angsten. Wie liefde voelt kent geen angst.

Het verleden verandert en het is ook veranderlijk, althans de impact ervan op het hier en nu. Het verandert zienderogen door er met kennis van zaken naar te kijken. Wat is je overkomen? Wat is je niet overkomen? 

In therapeutische coaching gaan we met veel mildheid en compassie na waar de leemtes zitten. Leemtes zijn wonden die om heling vragen. 

Het zou veel drama’s kunnen voorkomen. 

Het verleden biedt een reservoir aan bekende en vooral onbekende persoonlijke hulpbronnen

Ericksoniaanse hypnose is dé manier om je eigen hulpbronnen te leren kennen

Portret van een surreëel stel dat therapie volgt
Foto © Pixabay

Zorg voor je mentale gezondheid

Boek hier je afspraak

Loading...

Get your first free online consultation

Bibendum neque egestas congue quisque egestas diam. Laoreet id donec ultrices tincidunt arcu non sodales neque