Niets is definitief in dit leven. Definitief grenst aan perfect en van perfectie weten we intussen dat het niet bestaat.
Zelfs het verleden is niet definitief. Hersenonderzoek wijst uit dat het verleden verandert afhankelijk van het moment waarop we ernaar kijken. Dit mag echter geen reden zijn om er niet naar te kijken. Waarom niet?
Zolang we er niet naar kijken zal het verleden ons leven blijven bepalen. Dit werd reeds omstandig aangetoond.
Kinderen die uit een zwaar narcistisch nest komen, kennen geen veiligheid, geen liefde, geen grenzen. Werk aan de winkel, maar denk eraan, niets is definitief.
Uit zelfbescherming voorziet het menselijk bewustzijn in copingmechanismen. Elke mens maakt er gebruik van, ook wanneer dat al lang niet meer nodig is. Daarom is het van essentieel belang om de coping in kaart te brengen, met de nodige omzichtigheid en nooit met een beschuldigende vinger. Er schuilt meestal een grote lading onder.
Perfectionisme – als onbewust gedragspatroon – is tegenwoordig het ‘populairste’ copingmechanisme.
Het verleden verandert en het is ook veranderlijk, althans de impact ervan op het hier en nu. Het verandert zienderogen door er met kennis van zaken naar te kijken. Wat is je overkomen? Wat is je niet overkomen?
In therapeutische coaching gaan we met veel mildheid en compassie na waar de leemtes zitten. Leemtes zijn wonden die om heling vragen.
Het zou veel drama’s kunnen voorkomen.