Wat bewezen moest worden
Ziehier een bericht uit de tijd toen de dieren nog spraken: een scène uit
Ons land is niet bepaald een regio waar veel aan preventie wordt gedaan. Ten onrechte. Ons brein denkt niet zo snel op de lange termijn. We zijn geneigd pas in gang te schieten als het al min of meer te laat is. Als er klachten zijn of ongemakken. Soms geeft ons lichaam het aan wanneer we te ver zijn gegaan en te lang onder stress hebben gestaan. Als het min of meer te laat is, willen we wel snel een oplossing voor het probleem.
Er is een mentaliteitswijziging nodig, misschien zelfs een hele cultuuromslag: van curatief naar preventief, van remedie naar meer inzicht. Inzicht kan negatieve ervaringen voorkomen. Dat is in feite een heel oude gedachte: ken jezelf. Zelfkennis is het begin van alle wijsheid.
Door jezelf beter te kennen, wat je behoeften zijn, je verlangens enzovoort, bouw je ook aan een groter zelfbewustzijn. Bewustzijnsgroei komt in de praktijk meestal neer op de actieve keuze om ingesleten patronen, hun oorzaken en gevolgen onder ogen te zien, om beperkende gedachten los te laten, om nieuwe gewoonten te willen aanleren.
Het is ook goed om oorzaak en gevolg niet van plaats te verwisselen. Perfectionisme (gevolg) is een gedragspatroon om met een diep gevoel van schaamte (oorzaak) om te gaan. Alle gevolgen vloeien voort uit de allereerste oorzaak maar de gevolgen blijven complex – denk aan het maatschappelijk fenomeen burn-out. Zeker in deze tijden, behoed je voor simplismen, desinformatie en verborgen denkfouten.
Preventie gaat over zelfontwikkeling en samen op pad gaan richting meer authenticiteit. De weg naar binnen is de uitweg.
Leer jezelf kennen. Leer jezelf helpen.
Meer bewustzijn zorgt voor meer welzijn.
Ziehier een bericht uit de tijd toen de dieren nog spraken: een scène uit
Sommige verhalen op social media houden me even in de ban. Hoe heerlijk is
In het grote bos der containerbegrippen is er minstens eentje dat me het afgelopen
We leven in een al te drukke maatschappij. We riskeren onszelf voortdurend uit het oog te verliezen.
Om dit te voorkomen is het essentieel om preventief aan jezelf te werken.
Voorkomen is beter dan genezen.
Het is wellicht de meest gestelde vraag in de hulpverlening. Je bent sowieso welkom. Zijn er strikte voorwaarden? Niet echt.
Wel van belang, noem het dan maar een voorwaarde, is dat je bereid bent om bepaalde stappen vooruit te zetten, om jezelf verder te ontwikkelen, om te groeien als mens. Wie zich nog nooit vragen heeft gesteld over het leven zal dat nu voor de eerste keer moeten doen, en dat kan een grote drempel zijn. De vraag is of je die drempel wilt overwinnen. In staat zijn tot zelfreflectie en jezelf beter willen leren kennen spelen een grote rol. Zonder zelfreflectie en zonder nieuwsgierigheid is er nauwelijks voortgang mogelijk. Dat wil ik toch duidelijk vooraf aangeven. Er is vooral een open mindset nodig om vooruit te komen in het leven.
In therapeutische coaching gaan we met veel mildheid en compassie na waar de leemtes zitten. Leemtes zijn wonden die om heling vragen.
Er zijn nu eenmaal tal van vraagstukken waar we als mens tegenaan lopen en die te maken hebben met het leven zelf, onze existentie.
Wat maakt dat de moderne mens zo naar het perfecte streeft en ondertussen alle lasten ondervindt die het patroon van perfectionisme met zich brengt?
Burn-out is een energiestoornis en tegelijk is het een signaal, een rood licht. Het lichaam zegt STOP. Het is genoeg geweest.
Twee begrippen zijn volgens mij essentieel in het leven: welzijn en bewustwording. In het eerste deel van je leven ga je dikwijls al je pijlen richten op welvaart. Na verloop van tijd moet je vaststellen dat de welvaart er misschien is maar dat je niet verder kunt zonder welzijn. Dat is een punt van bewustwording, een point of no return. Ik kies daarbij voor een holistische visie. Als mens ben je een geheel (holos) van lichaam en geest en je maakt als geheel deel uit van grotere gehelen. Je ontdekt ook maar jezelf in verbinding met de ander.
Met alle plezier schrijf ik daarnaast ook over de condition humaine, over alle struikelstenen die een mens soms gebroken achterlaten maar ook over het mooie leven tout court.
Neem gerust contact of vraag vooraf naar meer informatie. Ik help je graag.
’s Gravendreef 1A bus 8 • 9810 Eke-Nazareth
+32 (0)486 89 76 33
lucvdsteene@gmail.com