Inzicht en/of ervaring

Inzicht en/of ervaring. Wat denk je, wat is volgens jou het belangrijkst? Misschien zijn ze aan elkaar gewaagd. 

flowers 19830 1280 Praktijk voor coaching en hypnotherapie Inzicht en/of ervaring
De rups die vlinder wil worden heeft inzichten nodig om levenservaring op te doen. (Foto © Pixabay)

Je ervaart de dingen in het leven. Nogal wiedes. Er is geen ontkomen aan levenservaring, of toch? Stel dat je de nare dingen zou kunnen voorkomen en je aldus veel malheur kunt besparen … Het zou resulteren in de ervaring (!) dat je die nare dingen niet hoeft te ervaren. Kun je überhaupt iets ervaren dat je niet hoefde te ervaren?! 

Zouden we dat preventie kunnen noemen? Je weet simpelweg niet wat je ermee voorkomt of kunt vermijden. Beeld je in dat het ook over fysieke of mentale klachten gaat! 

Door inzicht te verwerven doe je aan preventie. Je bepaalde nieuwe inzichten eigen maken is de beste preventie die er bestaat. 

Door meer inzicht kun je je toekomstige ervaringen gaan sturen, deels zelf gaan bepalen. Hoe speciaal is dat?! 

Er is voortschrijdend inzicht – typisch onder meer voor de wetenschap – en er is inzicht dat je bewust gaat verwerven, los van reeds opgedane ervaring. Je bent dus bereid om een inspanning te leveren. Beide vormen van inzicht zorgen ervoor dat je er in je persoonlijke ontwikkeling met rasse schreden op vooruit gaat en tegelijk meer mensenkennis verwerft. Laten we dat wat concreter maken. 

  • Beseffen dat veiligheid voor elke mens een basisbehoefte is, doet je inzien dat we allemaal geneigd zijn om naar die veiligheid te blijven zoeken. Idem dito voor 
  • Uit je ergernissen kun je veel leren over jezelf. Een ergernis wijst erop dat je zelf nog iets te verwerken hebt. Het is als het ware een spiegel. Misschien raakt het ergerlijke gedrag aan je eigen vader- of moederwonde. 
  • Een mens stapelt behoorlijk wat pijn en verdriet op. Onverwerkte pijn wordt oude pijn. Om die pijn niet te moeten voelen ga je ze op automatische piloot gaan verdoven. Zo kom je uit bij verslaving.
  • Soms steekt de verbazing de kop op in de media.  
Libelle Praktijk voor coaching en hypnotherapie Inzicht en/of ervaring

Onlangs hoorde ik een jongeman zeggen: ik heb hier op een dik uur al meer inzichten verworven dan alle voorgaande jaren en begeleidingen samen. Leuk om te horen. In de buitenwereld merk ik nog vaak het tegenovergestelde, namelijk de weigering om tot verder inzicht te komen. Deze houding lijkt voort te bouwen op een stel vastgeroeste overtuigingen: ‘ik ben nu eenmaal zo’, ‘voor de tijd dat we hier maar rondlopen, het is de moeite niet’ enzovoort. 

sunflower 8210479 1280 Praktijk voor coaching en hypnotherapie Inzicht en/of ervaring
Soms zie je ineens de samenhang in een zonnebloem. (Foto © Pixabay)

Correcte nieuwe inzichten – onzin is makkelijk te vinden – komen voort uit de raakvlakken tussen de verschillende wetenschapsdomeinen. Ze zorgen voor meer zelfkennis en zelfinzicht. Denk aan de woorden van Socrates: zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Door jezelf beter te begrijpen begrijp je ook de ander beter en sta je met meer begrip in het leven. Het is de weg naar meer mildheid, zelfcompassie en medeleven. Uiteindelijk komt dit je algemeen welzijn ten goede. 

Meer inzicht is meer veerkracht. Meer veerkracht is meer welzijn. 

meer inzicht meer welzijn Praktijk voor coaching en hypnotherapie Inzicht en/of ervaring

Delen:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Boek hier je afspraak

Loading...

Get your first free online consultation

Bibendum neque egestas congue quisque egestas diam. Laoreet id donec ultrices tincidunt arcu non sodales neque