Schoenmaker, blijf bij je leest

Is het je opgevallen dat de eerste twee letters in AD(H)D staan voor attention deficit? Dus een tekort aan aandacht. Maar bij wie? Volgens het westerse schuldmodel is de drager van het label dan de klos, het kind van de rekening. 

child 489685 1920 Praktijk voor coaching en therapie Schoenmaker, blijf bij je leest
Foto © Pixabay

Natuurlijk spreek ik me niet uit over de medicatie. Niet mijn expertise. Schoenmaker, blijf bij je leest. Pillen dienen om te helpen, daar ga ik vanuit. Het punt is eerder dat de voorschrijver binnen de krijtlijnen van de eigen expertise blijft, en dat is een beperkt perspectief. Een schoenmaker die bij zijn leest blijft, mag gerust eens proberen in andermans, soms veel kleinere schoenen te gaan staan. 

Dit vergt wel wat tijd en aandacht, en dat is precies wat zo’n label ons komt vertellen. Een kind heeft tijd en ruimte nodig om op zijn tempo zijn verhaal te kunnen vertellen. Het tempo is anders en het verhaal zelf is anders. Een kinderbrein is nog niet volgroeid. Het heeft veel meer tijd en ruimte nodig dan het volwassen brein, dat het kinderbrein beoordeelt en wellicht ongewild stigmatiseert. Het label zelf zorgt er trouwens voor dat er in het kind-bewustzijn een apart, afgesplitst deel ontstaat.

Een kind verdient alle aandacht, echte aandacht, die het nodig heeft. Dus ja, in deze wereld zijn er hulpverleners nodig, erkend of niet, die het kind die ruimte en aandacht willen en ook kunnen geven. Er zijn in de eerste plaats goeie schoenmakers nodig. 

“From early infancy, it appears that our ability to regulate emotional states depends upon the experience of feeling that a significant person in our life is simultaneously experiencing a similar state of mind.” 

Dr. Daniel J. Siegel

Dit valt niet goed te maken met een tovermiddeltje, laat staan dat je dit goed kunt maken door alleen te praten zoals volwassenen dat plegen te doen. Een kinderbrein draait op een andere frequentie. 

Het kind van de rekening appelleert aan de onafhankelijke en empathische mens in de hulpverlener.

Het helpt ook als een pluizige huiskat op de schoot komt liggen. Hij lijkt te spreken: ‘Aai mij en je aait jezelf’. Boris heeft nu wel wat extra korrels verdiend. 

Delen:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Boek hier je afspraak

Loading...

Get your first free online consultation

Bibendum neque egestas congue quisque egestas diam. Laoreet id donec ultrices tincidunt arcu non sodales neque