Heerlijk eerlijk

britain got talent Praktijk voor coaching en hypnotherapie Heerlijk eerlijk
Haar lichaamstaal wijst op angst om te falen (foto © YouTube)

In het nu zijn. Het is een van de vele clichés, ik weet het, maar zit er niet een grond van waarheid in? Is het nu overigens niet het enige dat echt bestaat? Het verleden is passé en de toekomst moet nog komen. Wat gebeurt er wanneer iemand erin slaagt om ‘in het nu’ de faalangst te overwinnen en boven zichzelf uit te stijgen? Kijk en luister naar het fragment uit Britain got talent

Hello! How are you?
Good (heel schuchter).
Don’t be scared.
(…)
Your family doesn’t know you’re here?
No.
(…) 

Er hangt iets magisch in de lucht. 

Vanbinnen zit er iets tegen te stribbelen. Niemand mocht weten dat ze zou deelnemen aan deze bekende talentenjacht. Zeker haar familie niet. De angst om af te gaan als een gieter, om niet goed genoeg bevonden te worden, vertaalt zich in de zichtbare podiumvrees. Er is de onderliggende schaamte en er is de angst voor de schaamte achteraf als het fout zou (af)lopen. Schaamte is een vreselijk virus. 

Een zelfkritisch stemmetje wijst haar terecht. Het zit wat af te zeveren: dit is te hoog gegrepen meid, jij kunt het niet, maak je niet belachelijk, doe het toch maar niet … Haar lichaamstaal verraadt de zelftwijfel. Twijfelend aan het eigen zelfbeeld. Het stemmetje houdt hardnekkig vol. Ze hecht er geloof aan, nog steeds, alsof het een gezaghebbende echo betreft uit een ver verleden. Reeds als kind werd ze geconditioneerd om aan bepaalde verwachtingen en voorwaarden te voldoen. De druk van het moeten is nauwelijks te (ver)dragen.  

Gelukkig is er ook die opmerkelijke veerkracht. Ze staat er wel, op dat podium. Te kijk voor de hele wereld. Je moet het maar doen. Chapeau. Een geoefend mens is veerkrachtig. 

Er hangt iets magisch in de lucht. Daar zorgt ze zelf voor. Haar stem, haar tone of voice, is haar houvast. Met haar stem brengt ze zichzelf in een trance. Ze doet het onbewust maar dat is nu eenmaal de kracht en het timbre van haar stem. Ze hypnotiseert zichzelf via de stem. Haar brein daalt af naar een lagere frequentie. Trilling. Ritme. Thèta. Haar brein gaat in rust en in rust mag ze ontbolsteren. Haar talent komt bovendrijven en doet de angst voor het oordeel verdwijnen. 

Noem het hypnose maar daar is geen noodzaak toe. Noem het maar zoals je wilt. Wat ik geloof: onbewust weet ze de kritische factor tussen het bewuste en het onderbewuste te omzeilen. Via haar stem verbindt ze met haar onderbewuste, waardoor haar doorgaans verborgen mogelijkheden en talenten aan het licht mogen komen, letterlijk in de schijnwerpers komen te staan. Ze bloeit open. Ze mag schitteren tussen alle andere sterren. 

Het is een mooie illustratie van wat neuropsychiater en grondlegger van de gelijknamige hypnose Milton Erickson ooit zei. We weten niet wat we weten. Hij bedoelde: wat we bewust weten is slechts een fractie van wat we onbewust weten. Voeg aan dit kennen ook het kunnen toe en we mogen zeggen: we weten niet wat we allemaal kunnen. Dat is precies de kracht van ons brein, dat grotendeels onbewust is. Het bewuste brein is slechts de uitvoerder, de spreekbuis. Deze gedachte laat je op een andere manier naar de mens kijken … 

Nog breder. We weten alles wat we moeten weten maar we weten het niet bewust, en dus zijn we gebiologeerd om het buiten onszelf te blijven zoeken. Het is de slakkengang van het rationele ik, terwijl het onderbewuste een diepe oceaan is, die in contact staat met het universeel bewustzijn, waar simpelweg alles te vinden is. Vergelijk het met de cloud, die zich ergens bevindt maar we weten niet waar. 

De mens heeft ontelbaar veel mogelijkheden, zodanig veel zelfs dat we met ons (beperkte) verstand niet kunnen vatten hoeveel mogelijkheden dat wel zijn. Ons potentieel gaat ons verstand te boven zoals er toch veel in het leven, laat ons eerlijk zijn, ons verstand te boven gaat. 

Je potentieel kun je alleen maar ontdekken door onder de radar te gaan kijken, door in een trance te gaan, de toestand (thèta) waarin ons brein zich de eerste duizend dagen van ons leven ontwikkelt. Het is ook de fase tussen waken en slapen, waar we elke dag doorgaan voor we echt in slaap vallen. Dit is de toestand waarin je in contact komt met al je mogelijkheden en waarin er vele inzichten lijken op te duiken uit het niets. Het niets (nothingness). Het niets is alles. 

Wil je jezelf terugvinden in een totale rust? Laat me gerust iets weten. 

Delen:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Langdurig ziek

“Voor het eerst telt ons land ruim 500.000 langdurig zieken. Dat blijkt uit cijfers

Lees Meer →

Boek hier je afspraak

Loading...

Get your first free online consultation

Bibendum neque egestas congue quisque egestas diam. Laoreet id donec ultrices tincidunt arcu non sodales neque