Kankerpatiënten verdienen al onze aandacht

Toen ik er de eerste keer over hoorde dacht ik eerlijk gezegd: met alle Chinezen maar niet met den dezen. Een beetje zitten tikken op energieknopen, dat zal wel. Ik hoorde het in Keulen donderen. Kende er de ballen van en toch had ik er zogezegd een mening over. Dat schijnt typisch te zijn voor deze tijd. Niettemin was mijn nieuwsgierigheid gewekt. Het was me ook duidelijk geworden dat elke louter cognitieve aanpak zijn beperkingen heeft. 

gr2 lrg Praktijk voor coaching en hypnotherapie Kankerpatiënten verdienen al onze aandacht

Intussen heb ik uitgebreid de kans gehad om het klappen van de zweep en van tapping onder de knie te krijgen. Met dank aan Koen Van Reeth – https://liberta3.com/nl/eft-academy. Tapping of EFT, daar gaat het over, staat voor Emotional Freedom Techniques en is aan de basis een heel eenvoudige en vrij makkelijk aan te leren benadering. Een goeie omschrijving vind je in The Lancet

https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(21)00361-8/fulltext

Het betreft hier een onderzoek bij kankerpatiënten die na de chemotherapie cognitieve problemen ondervinden zoals chemo brain of chemo fog. Het betekent dat het brein minder goed gaat functioneren als gevolg van de behandeling.

“EFT is a mental or emotional version of acupressure that can be self-applied for a wide range of emotional, health, and performance issues.

“Over the past few years, psychosocial interventions, such as cognitive behaviour therapy (CBT) and mindfulness, are encouraged to help patients cope with emotional stress, anxiety and depression during and after cancer. Long-term trends in the use of these complementary and alternative medical therapies have led to the development of novel approaches for treating psychological symptoms. An approach that has received increasing attention is emotional freedom techniques (EFT). EFT is a mental or emotional version of acupressure that can be self-applied for a wide range of emotional, health, and performance issues.

“EFT utilizes established techniques including cognitive restructuring, exposure, and systematic desensitization, but it adds the novel component of stimulating acupuncture points (acupoints) whilst disturbing memories or triggers are mentally activated. The process involves a ‘Setup Statement’ that consists of a reference to the traumatic event or related feelings combined with a self-acceptance statement and simultaneous acupoint tapping (…) By tapping the acupoints, the distress related to the emotional or physical triggering memory should be reduced.”

“A last meta-analysis showed that a series of 410 EFT sessions creates a large treatment effect for post-traumatic stress disorder (PTSD).

“What makes EFT in particular appealing is that it is a low-threshold, easily accessible tool that is proven to be easily learned, rapidly effective, safe to use on one’s own outside the therapist’s office and can be instructed in groups.”

Bron: https://doi.org/10.1016/j.eclinm.2021.101081

Het is belangrijk onderzoek, onder meer omdat het de strikte scheiding tussen lichaam en geest, die nog altijd de gezondheidszorg beheerst en deels verlamt, probeert te overbruggen. Het is goed dat ook de wetenschap over het muurtje kijkt. Cruciale delen van de mens zijn simpelweg niet toegankelijk met het denkende brein. Je kunt dat wel blijven geloven maar dan wordt het een geloof en een geloof is fake, niet rationeel. De ratio is vaak een cirkel, die gelooft in zijn eigen gelijk.  

Het onderzoek is uitgevoerd met het oog op de behandeling van kankerpatiënten. Zoals bekend komen deze mensen in een echte rollercoaster van emoties terecht en EFT kan hen daarbij van nut zijn. Tapping op de zogenoemde acupoints (eindpunten van de meridianen) blijkt mensen duidelijk meer tot rust te kunnen brengen. 

Na het EFT-parcours volgde voor mij ook nog een passage bij trauma-expert Dr. Bessel van der Kolk – een hulpverlener is nooit te oud om bij te leren. Ik zag hem deze tapping toepassen bij mensen met ernstige vormen van posttraumatische stress, met de bedoeling om hun overweldigende emoties te stabiliseren. Het is dus een middel, om tot rust te brengen, om de wervelwind tot bedaren te brengen. 

Enkele ziekenhuizen werken momenteel aan een implementatieproject. Uit elke provincie is er een deelnemend ziekenhuis: AZ Groeninge Kortrijk, AZ Glorieux (Ronse), AZ Klina (Brasschaat), Jessa Ziekenhuis (Hasselt), UZ Gent (+ Majin inloophuis) en UZ Brussel. Daarnaast wordt er ook werk gemaakt van een extern EFT-netwerk, dat ten dienste staat van de patiënten en hun familie. Ik mag er deel van uitmaken. 

Mensen en in het bijzonder kankerpatiënten verdienen al onze aandacht. 

Delen:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Boek hier je afspraak

Loading...

Get your first free online consultation

Bibendum neque egestas congue quisque egestas diam. Laoreet id donec ultrices tincidunt arcu non sodales neque