Over de schaduw

tunnel 3057026 1280 meer inzicht, meer bewustzijn Over de schaduw
Foto’s © Pixabay

Van alle delen van de mens is zijn schaduw verreweg het meest intrigerende. 

De schaduw is niet alleen letterlijk de donkere afdruk op de grond maar ook alles wat we verbergen, voor anderen en meestal ook voor onszelf. Dit concept wordt in de psychologie ook wel de schaduwkant genoemd, een term die door Carl Jung werd geïntroduceerd. Stel je voor dat je plots je schaduw kwijt bent. 

De man die zijn schaduw verloor 

Ergens op een regenachtige dag ontdekte Thomas iets vreemds: zijn schaduw was weg. Verdwenen, opgelost, alsof hij nooit bestaan had.

Het begon hem pas te dagen toen hij over een zonnig plein liep en niets van zichzelf op de grond zag dansen. Geen langgerekte contouren, geen trouwe metgezel die hem stilzwijgend volgde. Mensen om hem heen hadden allemaal schaduwen. Sommigen kort en mollig, anderen lang en hoekig. Maar Thomas had niets.

Hij ging op zoek. Zoals een ongelovige Thomas. Misschien was hij zijn schaduw ergens in de winkel vergeten? Had hij hem achteloos achtergelaten in een steegje of onder een lantaarnpaal? Hij zocht tussen de bomen, achter muurtjes, in spiegels en etalages. Geen spoor te vinden.

Langzaam begon hij zich af te vragen: was hij nog wel helemaal zichzelf zonder zijn schaduw?

Een schaduw is meer dan een vorm op de grond. Het is de stille getuige van wie je bent, de donkere versie van jezelf die alles ziet, alles weet. Het is de kant die zich niet laat zien in glimlachen en vriendelijke woorden, maar die in stilte leeft, in gedachten, in verborgen verlangens.

Misschien, dacht Thomas, had zijn schaduw hem verlaten omdat hij te licht was geworden, te doorschijnend. Omdat hij niet langer de delen van zichzelf erkende die hij liever niet zag. En daar, in die gedachte, vond hij zijn antwoord.

Zijn schaduw was niet weg. Hij had hem verstoten. En pas als hij zijn eigen duisternis durfde te omarmen, zou hij weer heel kunnen zijn. Op dat moment viel het avondlicht en zag hij, op de stoep onder zijn voeten, een vage omtrek verschijnen. Zijn schaduw keerde langzaam terug. Hij glimlachte. Voortaan zou hij beter luisteren.

footmarks 1854205 1280 meer inzicht, meer bewustzijn Over de schaduw

Wat zit er in onze schaduw?

Onze schaduw is niet per se slecht maar eerder een verzameling van al het ongeziene en onderdrukte, het niet verwerkte. Hoe bewuster we ervan worden, hoe meer we als compleet mens kunnen leven. Het komt eropaan in de schaduw, in die innerlijke mentale ruimte, een veranderend perspectief te creëren. 

  • Onderdrukte emoties – Alles wat we niet durven te voelen: woede, jaloezie, verdriet, schaamte. Dingen die we liever wegstoppen omdat ze niet horen of niet passen bij het beeld dat we van onszelf hebben.
  • Verborgen verlangens – Fantasieën, ambities of impulsen die we niet durven toe te geven. Misschien wil iemand eigenlijk ontsnappen aan het leven dat hij leidt, een compleet ander pad inslaan maar onderdrukt hij die gedachte.
  • Onverwerkte trauma’s – Ervaringen uit het verleden die nog steeds invloed hebben maar die we niet bewust onder ogen willen zien. Ze blijven als schaduwen aan ons kleven, zonder dat we ze altijd herkennen.
  • Sociale maskers – We laten de wereld zien wie we denken te moeten zijn: aardig, succesvol, beheerst. Maar in de schaduw zitten de onzekerheden, twijfels en fouten die we liever verborgen houden.
  • Creativiteit en instincten – Niet alles in de schaduw is donker of negatief! Soms verstoppen we ook onze spontaniteit, speelsheid en ongetemde creativiteit, uit angst om vreemd of onverantwoordelijk gevonden te worden.

Persoonlijk en collectief 

Jung geloofde dat het erkennen van onze schaduw en de archetypen in ons leven ons kon helpen groeien en een vollediger mens worden. Hij zag het onbewuste niet alleen als een plek van verdringing maar ook als een bron van creativiteit en innerlijke wijsheid. 

Jung zag het onbewuste als gelaagd. Het persoonlijk onbewuste is als een kelder vol ervaringen, emoties en gedachten die ooit bewust waren maar die we hebben onderdrukt of vergeten. Hier woont de schaduw, onze verborgen kant. Het collectief onbewuste gaat volgens Jung veel dieper; het wordt gedeeld door alle mensen. Het bevat archetypen, oerbeelden en universele patronen die we instinctief herkennen, zoals de Moeder, de Held, de Wijze Oude Man of de Bedrieger. Deze beelden duiken op in mythes, dromen en verhalen over de hele wereld.

Deze tijden 

Tegenwoordig besteden we over het algemeen weinig aandacht aan de diepere lagen van onszelf. Met alle gevolgen van dien. De tijdsgeest en de ratrace zijn er niet vreemd aan. De maatschappij legt de focus op uiterlijke prestaties, sociale status en economische groei, terwijl de innerlijke wereld vaak wordt genegeerd of onderdrukt. Er zijn verschillende oorzaken. 

  • Meritocratie en prestatiedruk – We worden beoordeeld op wat we doen en bereiken, niet op wie we diep vanbinnen zijn. Falen of kwetsbaarheid tonen past niet in het plaatje, waardoor we onze schaduwkanten nog dieper wegstoppen.
  • Materialisme en consumentisme – De focus op geld, macht en status houdt onze aandacht gericht op externe zaken, terwijl zelfreflectie en innerlijke groei vaak als minder urgent worden gezien.
  • Sociale media en imago-cultuur – We laten alleen onze beste kant zien en creëren zorgvuldig bewerkte versies van onszelf. De minder mooie of ruwe kanten verdwijnen uit beeld, terwijl die juist essentieel zijn voor een evenwichtige psyche.
  • Desinformatie en oppervlakkigheid – We worden overspoeld met prikkels, korte nieuwsflitsen en algoritmes die onze aandacht kapen. Die constante afleiding maakt het moeilijk om stil te staan bij onze eigen gelaagdheid.
  • Ontkenning en collectieve verdringing – Confronterende vragen over de menselijke natuur en onze innerlijke verdeeldheid worden vaak weggewuifd als soft, zweverig of irrelevant. Maar wat we niet erkennen, blijft in de schaduw sluimeren en beïnvloedt ons op onbewust niveau.

Jung zou allicht zeggen dat een cultuur die het onbewuste ontkent, zichzelf op de duur tegenwerkt. De schaduw verdwijnt niet. Hij zoekt andere wegen om zich te manifesteren, bijvoorbeeld in maatschappelijke spanningen, vervreemding, burn-outs en psychische problemen.

De mens is niet ziek. We hebben simpelweg te weinig zelfkennis en we zijn er ons over het algemeen niet van bewust. Het is geen gemakkelijke weg, maar als we onze schaduw niet bewust integreren, zal hij zich op destructieve manieren manifesteren – zowel individueel als collectief.

GUSTAV JUNG facebook meer inzicht, meer bewustzijn Over de schaduw


“Until you make the unconscious conscious, it will direct your life and you will call it fate.”

– C.G. Jung

Delen:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Boek hier je afspraak

Loading...

Get your first free online consultation

Bibendum neque egestas congue quisque egestas diam. Laoreet id donec ultrices tincidunt arcu non sodales neque