What a Wonderful World!

Dat boek, wat ik ervan denk, vraagt ze op bijna academische toon. 

Ik denk dat het onwetenschappelijk en zweverig is, zeg ik met de nodige voorzichtigheid. 

fantasy 4825525 1280 Praktijk voor coaching en hypnotherapie What a Wonderful World!

Zij: Nochtans ben ik in de wolken door het te lezen. Het past me als een handschoen. 

Ik: Aan je enthousiasme te zien werkt het bij jou wel. 

Zij: Da’s zeker. Het is de oplossing voor mijn probleem. Enfin, dat hoop ik toch. Daarom ben ik hier. 

Ik: Wil je dat we gaan doen wat het boek je op een presenteerblaadje aanbiedt? 

Zij: Ja, graag want zie je wel, het werkt. 

Ik: Dat er geen literatuurlijst is opgenomen stelt me niet helemaal gerust. 

Zij: Ja, nu je het zegt. In mijn vakgebied (ze doet aan wetenschappelijk onderzoek, red.) is dat een vereiste. En toch hé wil ik het proberen. Baat het niet, dan schaadt het niet. 

Ik: Daar ben ik nog zo zeker niet van. 

Zij: Hoezo? Nu breng je mij van mijn melk. 

Ik: Dat laatste is niet mijn bedoeling, verre van. Ik wil wijzen op mogelijke gevaren van een niet door wetenschap onderbouwde benadering. Ze is meestal gebaseerd op een persoonlijke waarheid. Gewoon dat. Mensen hebben ook de neiging om gezien te willen worden met hun hoogstpersoonlijke waarheid.

Zij: Maar het klinkt allemaal zo geloofwaardig wat ik lees?  

Ik: Wat te mooi is om waar te zijn is meestal niet waar. Mensen vallen vaak van de regen in de drup en van de ene illusie in de andere. Je denkt dat het werkt maar het helpt je niet. Elke oorzaak is het gevolg van weer een andere oorzaak en heb je de eerste oorzaak niet te pakken dan blijf je, zonder het te beseffen, met lege handen achter. Terwijl je volop in de nieuwe illusie leeft wordt de eigenlijke oorzaak groter en groter. Groter is toxischer. Daar zit het echte gevaar. 

Zij: Oké, dank je, ik wil nu wel weten waarom ik hier zit. 

Slotsom, vooral de personal coaches houden er een bedenkelijke reputatie aan over. Coach is inmiddels het meest gebezigde containerbegrip. Het staat bovenaan in de toptien. Zo voelt het toch aan. Het is sowieso geen goed idee om een persoonlijke waarheid klakkeloos te volgen. Voor je er erg in hebt maak je je schuldig aan brainwashing of illusionisme. Niemand wordt daar gelukkiger van. Sommige zelfhulpboeken zijn ook meer fictie dan non-fictie.

Take care out there!

meer inzicht meer welzijn Praktijk voor coaching en hypnotherapie What a Wonderful World!

Delen:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Boek hier je afspraak

Loading...

Get your first free online consultation

Bibendum neque egestas congue quisque egestas diam. Laoreet id donec ultrices tincidunt arcu non sodales neque