Vrienden van de narcist

De vrienden van de narcist denken dat ze vriend zijn. In werkelijkheid zijn ze gebruiksvoorwerp en handlanger. Hun kwaliteiten worden gestolen. 

Het ondenkbare kun je niet denken – in geen vijftig jaar, in geen honderd jaar. 

woman 2944070 1920 Praktijk voor coaching en hypnotherapie Vrienden van de narcist
Foto © Pixabay

Het doet me denken aan De man zonder eigenschappen (originele titel: Der Mann ohne Eigenschaften), de roman in drie boeken van de Oostenrijkse auteur Robert Musil. Bij monde van hoofdpersonage Ulrich betoogt Musil dat de mens zijn eigenschappen (zijn identiteit) verliest door deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Krek hetzelfde gebeurt wanneer je ‘deelneemt’ aan de toxische relatie met een narcist – je doet het blindelings vanuit het beste in jezelf. 

Het is een aanslag op je geest. Je verliest je identiteit. Ze wordt je ontnomen. Je wordt ontdaan van je eigenschappen en kwaliteiten. De narcist heeft geen identiteit en is dus genoodzaakt om een identiteit te stelen. Dit verklaart de voortdurende narcistische rooftocht en het bijbehorend grensoverschrijdend gedrag. 

Bij een dreigende ontmaskering slaat de narcist op de vlucht en/of maakt veel bombarie. De kinderen zijn gewoonlijk het kind van de rekening, waardoor het transgenerationele trauma verdergaat. Onzichtbaar uiteraard. Zo bijziend is de mens wel. De wetenschap is nochtans voorhanden.  

Musil zocht ook naar een manier om te overleven in zo’n verschrikkelijk uitputtende situatie. Uiteindelijk kiest hij voor een houding van pure beschouwelijkheid, door hem ‘de kunst van het zwevende leven’ genoemd. Hij heeft het over ‘mogelijkheidszin’, het vermogen om te denken dat de werkelijkheid er net zo goed anders had kunnen uitzien. Contemplatief leven maakt je inderdaad sterk. Je in van alles verdiepen is een vorm van coping. 

De gevolgen zijn nergens zo groot als bij een ‘liefdesrelatie’. Tussen haakjes, want de liefde is fake – van bij het begin. Je voelt je bestolen. Je blijft verbijsterd achter. Het herstel kan beginnen en kan jaren duren.

Wanneer je jarenlang in een sektedynamiek gevangen hebt gezeten, zal je (over)leven afhangen van je eigen veerkracht, je innerlijke kracht, die tijdens de relatie zowat tot niets werd herleid. 

Als er iets positiefs aan is dan is het dat je keihard uitgedaagd wordt om te durven terugvallen op die kracht. Hetzelfde gebeurt wanneer je te lang en onverhoeds bent opgegaan in een illusoire groepsdynamiek. Wanneer je uiteindelijk weer wakker wordt, er is immers niets ten gronde veranderd, kun je een tijdlang heel diep vallen. Je weet niet meer waar je het hebt. Er komt ook veel schuld en schaamte bij kijken, alweer want je staat alleen. Niemand zal je geloven. Eigenlijk geloof je zelf niet dat je het niet hebt gezien en daar is weer dat schaamtegevoel. 

Er is hoop. Wil je delen dan ben je van harte welkom. Het lijden wordt lichter wanneer je het deelt.

Alle warmte en alle goeds!

Delen:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Langdurig ziek

“Voor het eerst telt ons land ruim 500.000 langdurig zieken. Dat blijkt uit cijfers

Lees Meer →

Boek hier je afspraak

Loading...

Get your first free online consultation

Bibendum neque egestas congue quisque egestas diam. Laoreet id donec ultrices tincidunt arcu non sodales neque